Cererea de produse și servicii bancare exprimă nevoia de utilizare a unor disponibilităţi băneşti determinată de necesitatea consumatorilor ce apare la un moment. Ea se manifestă la întâlnirea cu oferta şi se reflectă în cerere de disponibilităţi sau cerere de plasament a unor disponibilităţi.
Cererea de produse bancare are anumite caracteristici, ce trebuie să stea la baza orientării băncii cu privire la tratarea clientelei:
Cererea de produse bancare este influențată de un șir de factori:
Cererea de produse bancare are anumite caracteristici, ce trebuie să stea la baza orientării băncii cu privire la tratarea clientelei:
- este eterogenă. Fiecare client are preferinţe, diferite, pentru produse oferite, ceea ce determinã necesitatea studierii lor pe segmente.
- este dispersată. Fiecare client doreşte a fi servit cît mai aproape de locul derulării operaţiunilor sale. Cererea este dispersată întrucît clienţii sunt prezenţi peste tot, în teritoriu, banca trebuind sã dea o amplasare corespunzătoare unitpţilor exterioare.
- este stabilă. Cerinţele clienţilor se caracterizează prin perenitate. Aceasta se reflectã prin necesitatea permanentã constituirii de depozite bancare, economisirii, a cererii pentru credite ipotecare etc. În Moldova, sistemul bancar trebuie sä ajungă să răspundă nevoilor de credit ale populaţiei (persoanelor fizice). În ţările dezvoltate acestea le egalează pe cele ale agenţilor economici, aşa cum economiile populaţiei tind să egaleze profiturile acestora. Faptul că cererea est stabilă nu presupune că toate băncile vor avea o cerere constantă; clienţii orientîndu-se după prestigiul fiecăreia, după domeniul ei de activitate etc.
- este iraţionala. Toate produsele bancare se raportează la bani. Angajarea în procesul de economisire sau de creditare nu este întotdeauna raţională, existînd clienţi care acţionează sub impulsul altor stimuli decît cei raţionali. Anchetele de motivaţie au confirmat şi ele acest aspect, rezultînd automat o creştere a riscului.
Cererea de produse bancare este influențată de un șir de factori:
- preturile produselor sau tarifele serviciilor bancare – determină în mod direct volumul și structura cererii.
- puterea de cumpărare a solicitanților de produse și servicii bancare- se manifestă direct asupra nivelului cererii.
- concurența și gradul de dezvoltare a rețelei bancare.
- politica băncilor privind dezvoltarea produselor și serviciilor - are un rol esențial la nivelul cererii. Astfel, in prima perioadă de dezvoltare a băncilor, în dorința de a cuceri segmente de piață cât mai mari, acestea acordau credite cu o mai mare ușurință, facilitând accesul consumatorilor, ceea ce a condus la sporirea cererii de credite;
- gradul de utilizare a unor produse și servicii bancare alternative - conduce la reducerea cererii de produse bancare "clasice".
- calificarea și profesionalismul salariaților băncii - pot conduce în cel mai înalt grad la dezvoltarea produselor bancare de calitate și moderne;
- utilizarea unor produse bancare moderne care să atragă clientela (pachete de produse, banca la domiciliu) care pot contribui la creșterea cererii la produsele bancare.
No comments:
Post a Comment