Friday, March 20, 2015

Organizarea și gestiunea marketingului bancar

Gestiunea activităţii de marketing presupune previzionarea, organizarea şi coordonarea ei cu celelalte activităţii ce se desfăşoară în cadrul băncii, dar şi antrenarea întregului personal la însuşirea şi adoptarea opticii de marketing, precum şi controlul modului de înfăptuire a politicii de marketing elaborată în bancă.

Procesul complex de conducere a activităţii de marketing înseamnă în primul rând, anticiparea evoluţiilor posibile ale fenomenelor pieţii în anumite condiţii probabile, pentru o perioadă de timp mai lungă sau mai scurtă, deoarece “a conduce înseamnă a prevedea”.

Previziunile de marketing sunt estimări ale variantelor de marketing pentru perioadele următoare, pe baza evoluţiei factorilor endogeni şi exogeni care le influenţează, în vederea diminuării riscului, a evitării incertitudinii şi a încadrării activităţii prezente într-o viziune de largă perspectivă, ceea ce permite îndeplinirea unor funcţii importante: “furnizarea de informaţii privind tendinţele posibile ale unor fenomene de piaţă (cerere, vânzări etc.); estimarea efectelor ce vor fi generate în viitor de către deciziile şi acţiunile prezente; elaborarea alternativelor strategice şi posibile de alegere a strategiei optimale”.

În al doilea rând conducerea activităţii de marketing implică constituirea unei structuri organizatorice adecvate, care să asigure cadrul propice fiecărui membru al băncii, indiferent de postul şi funcţia pe care o ocupă, de a acţiona corespunzător viziunii de marketing.

În al treilea rând, adoptarea deciziilor în optica şi cu mijloacele de marketing solicită proiectarea şi funcţionarea unui sistem informaţional capabil să asigure culegerea, stocarea şi prelucrarea în formă corespunzătoare a informaţiilor necesare fundamentării deciziilor.

În al patrulea rând, în vederea corelării, formalizării şi anticipării deciziilor este necesară elaborarea programelor de marketing, prin care se coordonează strategiile şi posibilităţile de marketing, înfăptuindu-se sporirea eficienţei activităţii bancare.

În concluzie, managementul marketingului vizează: planificarea şi organizarea activităţii de marketing, proiectarea şi funcţionarea sistemului informaţional de marketing, procesul de adaptare a deciziilor de marketing şi elaborarea programelor de marketing, care constituie instrumentul esenţial de coordonare şi optimizare a eforturilor organizaţiei, controlul şi evaluarea activităţii de marketing.

Ca proces, organizarea urmăreşte ordonarea acţiunilor ce se desfăşoară în scopul realizării obiectivelor stabilite permiţând definirea şi delimitarea funcţiunii de marketing şi a componentelor ei: activităţi, atribuţii şi sarcini.

Ca structură, organizarea urmăreşte gruparea activităţilor, atribuţiilor şi sarcinilor, pe baza anumitor criterii şi repartizarea acestora, în scopul înfăptuirii lor, pe grupe de lucru şi persoane în vederea asigurării în cele mai bune condiţii a înfăptuirii obiectivelor fixate. Rezultatul organizării structurale îl constituie structura organizatorică, ce permite desfăşurarea întregii activităţii conform viziunii de marketing, însuşită şi receptată la toate nivelele, de către toţi lucrătorii.

No comments:

Post a Comment